Pentru a croseta ceva unicat si si de calitate ,primul pas in procesul de creatie este luarea masurilor si construirea tiparului. Nu e nevoie sa construiti tipar pentru toate lucrarile Dv, dar sunt anumite modele pentru care un tipar bine executat este vital. Despre asta voi scrie in viitorul apropiat.
Este recomandat, totusi sa va faceti o schita rapida, intrun caiet. Aceasta schita trebuie sa reprezinte modelul pe care il veti lucra, musurile si calcurile necesare.
Astea fiind spuse sa trecem la luarea masurilor.
- Pentru masurare folositi centimetrul sau linia
- inainte de a lua masurile ,fixati linia taliei cu un snur sau cu o panglica elastica.
- centimetrul trebuie sa stea bine lipit de corp, insa fara a-l strange prea tare.
PRINCIPALELE PUNCTE ANTROPOMETRICE NECESARE PENTRU MASURAREA CORPULUI
- -punctul crestetului capului, cel mai inalt punct al crestetului
- -punctul gatului; inaltimea celei de-a saptea vertebre cervicale
- -punctul bazei gatului, aflat la intersectia liniei cercumferinte gatului cu linia conventionala a jumatatii pantei umerilor
- -punctul clavicular,cel mai inalt punct al claviculei
- -punctul superior al pieptului aflat la mijlocul taieturii jugulare
- -punctul mijlociu al pieptului, aflat pe linia mediana a sternului,la nivelul celei de -a patra perechi de coaste
- -punctul umarului, aflat in varful apendicelui interior al incheieturii umarului
- -punctul radiusului, aflat in varful capului radiusului din exterior
- -punctul sfarcului, cel mai proeminent punct al glandei mamare
- -punctul genunchiului, aflat in centrul rotulei
- -unghiul anterior al subratului, reprezentat de varful adanciturii axilei in fata
- -unghiul posterior al subbratului, aflat in varful adanciturii axilei in spate
- -punctul fesei, cel mai proeminent punct al fesei
- -punctul inaltimei liniei taliei, aflat la jumatatea celui mai adanc loc al suprafetii laterale a trunchiului.
INDICII MASURATORILOR
Fiecare indece de masuratoare este notat printr-o prima litera ,urmata de un index . Prima litera reprezinta tipul masuratorii, iar indexul - sectorul in care se face masuratorea :
I - inaltimea C - circumferinta D - distanta dintre centre
L - lungimea S - semicircumferinta l - latimea
Unele masuratori transversale ( circumferinte si latimi) realizate integral , se noteaza insa la dimensiunea pe jumatate ( deoarece tiparul se face pe jumatate de corp) in acest caz circumferintele sunt reprezentate de semicircumferinte (adica S ). Toate inaltimele sa masoara in proectie pe o suprafata verticala, adica transferam punctul pe de ex. pe un perete si masuram de acolo lungimea pana la podea ( ex. inaltimea)
I - inaltimea. Masuram pe verticala distanta de la punctul crestetului capului pana la podea (in proectie pe perete)
I (PBG) - inaltimea punctului bazei gatului. Masuram pe verticala de la podea pana la punctul bazei gatului .Il vom proecta pe o suprafata varticala (pe perete) si vom masura distanta de la podea pana la acest punct pe suprafata verticala.
I (PU) - inaltimea punctului umarului. Masuram de la podea pana la punctul umarului ,pe o suprafata verticala.
I ( LT) - inaltimea liniei taliei. Masuram de la podea pana la punctul inaltimea liniei taliei, pe suprafata verticala.
I ( PG) - inaltimea punctului gatului. Masuram de la podea pana la punctul gatului ,pe o suprafata verticala.
I(CF) - inaltimea cutei de sub fesa.Masuram de la podea pana la jumatatea cutei de sub fesa, pe o suprafata verticala.
C (G) - circumferinta gatului.Centimetrul trebuie sa cuprinda strans gatul, din spate vine putin mai sus de punctul gatului ,lateral si in fata- pana la baza gatului ,inchizindu-se deasupra taieturii jugulare. Se noteaza jumatatea dimensiunii, notinduse cu S(G).
C (P1) - circumferinta pieptului 1 . Centimetrul este fixat pe omoplati, din spate vine orizontal,atingand unghiurile posterioare ale subratului ,din fata trece deasupra radacinei glandelor mamare. Se noteaza jumatatea demensiunii, notindu-se cu S(p1).
C(P2) - circumferinta pieptului 2. Centimetrul este fixat pe omoplati,din spate vine orizontal, atingand unghiurile posterioare ale subratului, din fata trece pe cele mai proeminente puncte ale pieptului. Se noteaza jumatatea dimensiunii cu S(p2).
Circumferinta pieptului 1 si 2 se masoara succesiv, fara a se misca centimetrul de pe omoplati.
C(P3) - circumferinta pieptului 3. Centimetrul se petrece orizontal in jurul trupului, din spate-putin mai jos de omoplati, din fata - pe cele mai proeminente puncte ale sanilor. Se noteaza jumatatea dimensiunii,notinduse cu S(p3).
Semicercumferinta pieptului 3 desemneaza marimea imbracamintei.
C(T) - circumferinta taliei. Centimetrul se petrece in jurul trunchiului la nivelul liniei taliei .Se noteaza jumatatea dimensiunii, notanduse cu St.
C (S) -circumferinta soldului. Centimetrul este fixat pe punctele cele mai proeminente ale feselor, din fata este trecut pe o suprafata verticala,lipita de abdomen,pentru a stabili proeminenta abdomenului. Se noteaza jumatatea dimensiunii, notindu-se cu Ss.
C(U) - circumferinta umarului. Centimetrul este fixat perpendicular, pe axa umarului. Este trecut orizontal in jurul umarului. Se masoara cu mana lasata in jos.
l(u) -latimea umarului.Se masoara distanta de la punctul bazei gatului pana la punctul umarului.
I(p) - inaltimea pieptului. Se masoara distanta de la punctul bazei gatului pana la punctul proeminent al pieptului.
L(ST) - lungimea spatelui pana la talie. Se masoara distanta de la punctul gatului pana la linia taliei.
L(ST1) - lungimea spatelui pana in talie 1. Se masoara distanta de la punctul bazei gatului pana la linia taliei, paralel cu coloana vertebrala.
l(p) - latimea pieptului.Centimetrul este fixat orizontal deasupra radacinii glandelor mamare si masuram distanta dintre adanciturile axililor. Se noteaza jumatatea dimensiunii.
D(p) - distanta intre sfarcuri. Centimetrul este fixat orizontal si masuram distanta dintre punctele proeminente ale glandelor mamare. Se noteaza jumatatea dimensiunii.
l(s) - latimea spatelui. Centimetrul este fixat pe omoplati si masuram distanta intre unghiurile posterioare ale adanciturilor axililor. Se noteaza jumatatea dimensiunii.
I(uo) - inaltimea oblica a umarului . Masuram distanta de la punctul umarului pana la punctul de intersectie al coloanei vertebrale cu linia taliei.
L(s) - lungimea sezutului.Masuram distanta de la linia taliei, lateral ,pana la suprafata plata a sezutului. Masuratoarea se face sezand.
D(PF) - distanta dintre punctul bazei gatului pana la linia taliei in fata. Masuram distanta de la baza gatului, prin punctul proeminent al pieptului, in continuare paralel cu jumatatea din fata a pieptului, pana la linia taliei.
D(MCOT) - dimensiunea manii pana la cot. Masuram distanta de la punctul umarului pana la radius .
D(MINC) - dimensiunea mainii pana la inchietura. Masuram distanta de la punctul umarului prin radius pana la inchietura.
L(TG) - lungimea din talie la genunchi. Masuram pe suprafata laterala a soldului de la punctul inaltimii liniei taliei pana la nivelul jumatatii rotulei.
D(FP) - distanta de la linia taliei pana la podea din fata. Masuram distanta de la linia taliei ,prin punctul proeminent al abdomenului, in continuare,pe verticala,pana la podea.
D(LP) - distanta de la linia taliei pana la podea,lateral. Masuram distanta de la linia taliei si in continuare vertical,pana la podea.
Cand luati masurile, retineti denumirea abreviata si pe cea completa a masuratorilor .
KSIUSHA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu