marți, 4 martie 2014

Cum sa alegi corect marimea crosetei


   Daca scopul Dv este de a creea un produs cat mai atractiv, iar  firele sa nu se intinda sau invers sa se stranga, trebuie sa alegeti croseta potrivita.
  Cum am mai spus crosetele sunt diferite. Aici vom vorbi doar de crosete scurte- ele sunt mai frecvent utilizate in randul crosetareselor. Crosetele scurte ne permit sa crosetam nu doar inainte si inapoi, dar si in cerc.
  Crosetele sunt facute din diferite materiale : lemn ,plastic, metal sau os. 

  Acum in comert puteti gasi crosete cu maner ergonomic de diferite forme,
facute dintrun material moale la atingere. Daca veti folosi acest tip de croseta sigur nu veti obosi prea repede.
   Pentru usurinta in utilizare se fac crosete unilaterale si bilaterale. Cele din urma au de regula capete de diferite marimi.


   
     Si inainte de a trece la alegerea propriu-zisa a crosetei potrivite, e nevoie sa stiti anatomia ei. Atunci cand faceti alegerea trebuie sa fiti atenti la marimea capului . El nu trebuie sa fie prea ascutit, ca sa nu va raniti degetele in timpul crosetatului. In caz ca, totusi v-ati ales cu asa croseta,o puteti freca un pic de smilgher sau piatra. Si sa nu fie nici prea rotunda, pentru a strapunge ochiurile. Gatul trebuie sa tina firul ,dar sa nu il rupa.
   Alegeti crosetele usoare,pentru a nu va obosi mana prea repede.
      Crosetele se aleg dupa marimea firului sau dupa model. Daca croseta e groasa iar firul     subtire ,veti obtine o tesatura inegala si labartata. Daca croseta e subtire iar firul mai gros,veti avea o tesetura prea batuta si fara elasticitate. Am auzit din unele surse ca o  croseta trebuie sa fie de 1.5-2 ori mai groasa decat firul, din altele ca cel mai bine sa fie cu 2- 2,5 ori mai mare. Dar din propria experienta , am aflat ca pentru a face cea mai buna alegere trebuie sa faci un mic truc. Luati firul ,cu care veti lucra si impaturitil de 4 ori. Dupa care rasuciti-l usor, iar croseta trebuie sa fie de diametrul firului rasucit. In asa fel veti putea agata usor firul ,fara sa-l desfaceti.

 Bineinteles ca sunt si exceptii.
   Pentru a creea un model ajurat ,de ex. un sal, crosetaresele folosesc o croseta mai groasa si firul ma subtire. In asa fel se obtin ochiuri lejere si da un farmec aparte modelului.
 De regula pentru ajur se folosesc crosete din metal sau os de marimea 3. Crosetele mai groase sunt potrivite pentru a creea produsul care nu contine elemente ajurate.

   O croseta selectata corespunzator afecteaza in mod semnificativ procesul de creatia si calitatea produsului finit. Prin urmare inainte de a incepe crosetatul ,asigurati-va, facand un mic esantion, ca modelul ales are forma corecta, cea ce inseamna ca ati ales corect croseta.
    De multe ori in magazine si mai des on-line ,puteti gasi carlige care in loc de XXmm, au trecute litere , de ex. A sau numarul de ex 14. Adesea producatorii de crosete din Europa marcheaza carlige in XXmm, mai obisnuite pentru noi. Dar magazinele aduc marfa si din SUA sau China. Mai jos am adaugat un tabel de conversie intre toate acestea lucruri. Dupa cum veti vedea, in SUA ,carligele sunt marcate cu litere si cifre si nu au nici o conexiunea logica cu marcajul nostru.
                                                                                          KSIUSHA
                                                                                                                                     

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...