luni, 3 martie 2014

Stii cat fir sa-ti cumperi ?

                    Cum se determina necesarul de fire?

    Cateva cuvinte inainte de a ne apuca de calcul. Precum croseta si firul are numarul lui ,care este trecut pe eticheta de catre producator.Acest numar e compus din cifre trecute prin bara ,de ex.: 20/2; 12/3; 32/2 .Prima cifra inseamna volum.Cu cat e mai mare cu atat e mai subtire firul. Cea de a doua cifra reprezinta numarul firicelelor compuse din care e sucit firul. Dar cel mai des intilnim etichete pe care e trecut gramajul si metrii. Se recomanda sa pastrati eticheta pana la terminarea proiectului.
 Atunci cand vorbim de necesarul firului vorbim de METRII, nu de GRAME.

1)    Ne folosim de experienta ( cea mai simpla metoda).

Se spune ca oricum nu putem calcula necesarul exact, de aceia trebuie sa cumparam fire cu o marja. Sa nu dam la o parte experienta altora si sa  alcatuim un tabel pe care il putem folosi







2) Facem calcul propriu.

a. Pentru asta trebuie sa facem esantion cu modelul principal cu care veti lucra de 5x5 sau 10x10  din fir si cu croseta pe care o veti folosi. Daca nu aveti firul din care vreti sa faceti modelul, atunci puteti folosi alt fir dar sa fie apropiat la gr/m.
Dupa ce la-ti crosetat,  il spalati,il uscati si il desfaceti pentru a masura lungimea firului intrat la esantion.

Necesarul firului = 
suprafata intregului produs in cm²   x   lungimea firului din esantion
-----------------------------------------------------------------------------------------
suprafata esantionului in cm²   

b. Faceti un esantion.
  
Eu am facut din firul pe care il voi folosi . Este foarte bine dar dupa ce il fixati , sa-l spalati si sa-l uscati. In cel mai rau caz sa-l calcati si deabia dupa aceia sa-l masurati.
Masuram latimea esantionului . Eu am 10cm

Si inaltimea. Eu am 5cm.

Acum desiram esantionul si masuram lungimea firului 
Pentru a usura munca eu am impaturit firul si am obtinut 14 portiuni a cate 50cm.
14 x 50 = 700cm  
Aceasta masura o marcam cu litera D.
Acum citim eticheta unde e trecut metrajul si gramajul. Eu am 50gr/125m

  Acum facem urmatorul lucru: incercam sa ne dam seama de cate esantioane avem nevoie ca sa umplem tiparul nostru. La bucatelele si colturile mici ,care sunt in plus, nu le dam atentie, mai bine sa avem in plus,de cat sa nu ajunga firul ! Calculul il  putem face in 2 moduri. Primul mod- intindem dreptunghiurile pe tipar. Al doilea -umplem tiparul cu dreptunghiuri luand in calcul forme.
   A determena numarul fragmentelor e mult mai simplu daca folosim dreptunghiuri. Luam centimetrul si vizual impartim viitorul model in dreptunghiuri. Calculam separat fiecare dreptunghi. Impartim latimea fiecarui dreptunghi la latimea masurata a esantionului si obtinem marimea X1. Iar inaltimea dreptunghiului o impartim la inaltimea esantionului si obtinem Y1. Daca obtinem numarul cu fractii le rotungim spre cifra mai mare. Pentru a afla cate esantioane intra intr-un dreptunghi Z1 inmultim X1 cu Y1. Cifra langa litera arata numarul dreptunghiului.
Facand calculul esantioanelor in fiecare dreptunghi adunam Z1+ Z2+ Z3+Z4. Si asa obtinem marimea Z- numarul total de esantioane

  Stiind numarul esantioanelor necesare trecem la calculul propriu zis  necesar firului.
Inmultim lungimea firului ( marimea D) la numarul de esantioane (Z).Asa aflam cati metri de  fir avem nevoie pentru a face tot modelul.
Acum trebuie sa impartim lungimea totala obtinuta la numarul de metri in scul  si asa aflam de cate sculuri avem nevoie. Marimea obtinuta o ratunjim spre mai mult.

3) folosim calculatorul

http://www.jimmybeanswool.com/secure-html/onlineec/knittingCalculator.asp

                                                                                                                                       KSIUSHA

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...