Acum, dupa ce v-ati ales firele, este foarte important sa alegeti corect croseta cu care veti lucra.
Croseta Dv. trebuie sa fie ca o bagheta magica, care transforma un ghem simplu de fire intr-o capodopera. Carligul poate sa va fie cel mai bun prieten si odata ce ati ales-o sa nu va despartiti de ea niciodata.
La ce trebuie sa fim atenti atunci cand alegem carligul ?
Material -
Carligele pot fi realizate din deferite materiale. Cu multi ani in urma bunicele noastre foloseau carligele facute din fildes, os sau otel.
In prezent exista o mare varietate de materiale folosite pentru a realiza crosete : bambus, otel, aluminiu, acril, plastic, lemn de trandafir etc. Asa ca sigur veti gasi un carlig pe gustul dumneavoastra.
Pe internet chiar circula un master-class despre cum sa faci un carlig din periuta de dinti.
Pentru buget redus crosetele de plastic sunt cea mai buna varianta. Pe locul doi e croseta din aluminiu si apropo este bun pentru incepatoare, pentru ca firul aluneca usor pe el. Atunci cand cumparati un carlig din aluminiu trebuie sa aveti grija sa aiba acoperirea de teflon (poate fi de mai multe culori) ,in caz de nu va avea acest strat, riscati sa va colorati firele in gri.
Exista si carlige lungi cu capete, acestea se folosesc la crosetatul tunisian.
De unde cumparam carlige si cat costa ?
In general crosetele nu sunt scumpe. Un set simplu din 6-8crosete il poti cumpara cu 10 dolari. Bineinteles, daca nu sunteti pregatite pentru asemenea cheltuieli ,puteti cumpara doar carligul cu care veti croseta in prima faza si pe parcurs sa va completati colectia. Atunci cand eu invatam sa crosetez mi-am cumparat o croseta, am mai luat cateva crosete si din colectia mamei , si a bunicii. Dupa ce am invatat sa crosetez am inceput sa-mi cumpar alte crosete. Si in momentul de fata ,cand crosetez mult si des, am hotarat sa-mi cumpar un set foarte bun calitativ de carlige din strainatate.
Carligele pot fi cumparate direct din magazin sau on-line. Eu folosesc cumparaturile on-line, pentru ca este mai rapid si mai comod.
Sunt persoane care isi cumpara carlige din anticariat. Acest lucru are sens,pentru ca din nou, ele nu sunt foarte scumpe,dar calitatea si aspectul lor merita toti banii.
Marimea carligului - de obicei , la descrierea modelului e trecut si numarul carligului de care veti avea nevoie.
Atunci cand cumparati un carlig de multe ori va puteti pierde prin cifrele si literele atribuite marimilor. Unele dimensiuni sunt trecute in numere, unele in mm, iar altele sunt marcate cu litere. Atunci cand pe carlig e trecuta litera , sa tineti minte ca litera A- cel mai subtire carlig, iar marimea Q- cel mai gros. La carligele numerotate 14 - arata cea mai subtire croseta ,iar 00 - cea mai groasa. Sa cititi neaparat si despre marimile crosetelor.
Carligele cele mai subtiri de la 0,5 pana la 2 - de preferat sa fie facute din otel, se folosesc la crosetat dantele, fete de masa sau alte produse fine.
Carligele de la marimea 2 pana la 5 - de preferat sa fie din aluminiul teflonat, se foloseste pentru fire de grosimea medie la realizarea caciulitelor ,rochitelor, bluzitelor, de toate anotimpurile.
Carligele de marimea 5 pana la 12 - pot fi si din plastic, se foloseste pentru fire groase, la realizarea paltoanelor, puloverelor,pledurilor si presurilor.
Gasirea si rezolvarea problemelor.
Bun, v-ati cumparat carligul si incepeti sa lucrati, dar ceva nu merge bine. Asigurati-va ca esantionul Dv, arata ceva de genul 3picioruse cu jerseu = 1cm, daca crosetati prea strans veti avea mai multe picioruse in 1cm, daca prea slab veti avea mai putin. Atunci alegeti carligul, nu doar dupa recomandarile din reviste, dar si dupa stilul Dv de lucru.
Deasemenea, in cazul in care vi se pare dificil sa trageti firul prin ochi, posibil carligul ales de Dv sa fie prea mic pentru firul folosit. Incercati sa folositi carligul cu o marime mai mare pentru a rezolva problema.
Atunci cand alegeti croseta ar trebui sa acordati atentia si comfortului, sa nu va oboseasca mana prea repede. Cei drept eu am facut de multe ori bataie la deget (traiasca leucoplastul!)
Si va recomand, deasemenea sa coaseti, crosetati sau cumparati un organizator pentru carlige. Astfel nu le veti pierde si le veti avea pe toate la un loc.
KSIUSHA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu