luni, 3 martie 2014

Cum sa alegi corect firul pentru crosetat.


  Este foarte important sa alegi bine firul potrivit. De acest aspect va depinde si cat de mult timp va arata lucrul ca nou si cum va rezista la uzura.
E bine daca va alegeti modelul din reviste ,acolo de regula sunt recomandari clare care trebuiesc urmate.Daca sunteti incepatoare ,in acest domeniu, cel mai bine este sa aveti increderea in sfaturile profesionistilor.
 Dar daca nu ati gasit firul recomandat sau vreti sa incercati alt fir, atunci trebuie sa stiti cate ceva despre etichetele de pe fire.
Sa intelegeti ce scrie pe eticheta firului e la fel de greu precum sa interpretezi un vis. Acest lucru vine cu experienta.
 Pe orice fir este indicata compozitia sa. In unele cazuri poate fi scris simplu  „100% casmir”. Cu toate acestea firele din amestec , care contin mai multe tipuri de fibre, devin tot mai populare. De exemplu firul amestec din matase si lana merinos, va avea elascitatea lanei si stralucirea matasei.
 Inainte de a va apuca de orice model, crosetati un esantion , suficient de mare ca marime, pentru a va da seama daca sunteti pe deplin multumita de rezultat si vizual ,dar si la atingere.

Exista trei tipuri principale de fire : naturale, mixte si artificiale.

Firele naturale sunt: bumbac, lana, mohair, alpaca, in, matasea artificiala ,matase naturala si bambus.
 Fiecare material are calitatile individuale.

 Bumbac - se comporta minunat la purtare, este o placere sa crosetezi din el, paleta de culori este foarte deversificata, dar dupa spalare se usuca greu si poate intra la apa.
 Bumbac mercelizat- fire de bumbac trecute sub tensiune prin baie de bicarbonat de sodiu.Scopul -realizarea firului cu o stralucire si  rezistenta crescuta . Rezulta un fir subtire cu stralucire de matase.


In - se usuca repede dupa spalare, se croseteaza usor ,dar datorita faptului ca se vopseste destul de greu ,de multe ori e limitat la culoarea naturala.

Lana - fir calduras, va incalzeste chiar in timpul crosetatului .  Este un fir foarte capricios, poate intra la apa cand e spalat in apa prea calda sau poate sa se intinda in cazul in care nu este uscat in mod corespunzator. Si e imposibil sa revina la forma initiala.
Alpaca - poate fi cea mai buna alegere pentru crosetaresele ambitioase cu bugetul limitat. Fire de alpaca sunt deseori mai moi de cat lana merinos, dar incomparabil mai ieftine. Mai mult de atat acest fir nu e doar moale si rafinat ,e si foarte calduros. Fibrele din alpaca sunt goi pe dinauntru, ele retin aerul si creiaza un efect de termoizolare.Fire de alpaca trec acum prin perioada de renastere, de aceia pot fi gasite aproape in toate magazinele.
Mohair - este facut din par de capra , de aceea firul e subtire si foarte durabil. Puteti gasi diferite tipuri de mohair- de la un fir foarte voluminos si pufos pana la un fir usor si subtire ca o panza de paianjen. Cel mai moale fir sa face din lanita caprelor care nu au depasit varsta de 1,5 ani.Acest fir de regula are o eticheta care specifica acest lucru. Mohairul poate fi gasit de multe ori in combinatii de amestec cu lana, matase sau alte componente pentru a da firului stralucire.
Casmir - de mult si-a atrebuit denumirea de „regele firului”, e un fir foarte moale si usor. Sa nu fiti surprinsi atunci cand constatati ca un ghem de 50gr, are mai multi metrii decat ghemul de aceiasi marime si grosime al lanei merinos. Cea mai mare parte al casmirului de pe planeta este facuta din puful smuls sau forfecat de la capre din Mongolia sau China. Fir curat ,fara adaosuri.
Matase - produs din cocunii de vierme de matase. Este confectionat din cocunii gata sparti sau e adunat de pe cocuni chiar inainte de a iesi viermele de matase. Matasea e celebra pentru stralucirea ,rezistenta si calitatea sa de a creea cute superbe. Datorita acestor calitati ,matasea 100% este una dintre cele mai placute si interesante fire.
Vascoza sau matasea artificiala - firul e facut din fibre de celuloza de lemn si planta ,care a fost trecuta prin presa cu ajutorul unei matrite.
 Este un fir moale si placuta la atingere, higroscopica si are culori intense.
Vascoza are compozitia foarte apropiata de fibra naturala de bumbac. In plus ofera senzatia de racoare in zilele calduroase de vara.
Fir de vascoza e neted si greu, de aceia produsul facut din acest fir se indreapta si se intinde sub propria greutate.
Bamboo - luciu de fibre de bambus si capacitatea lui de a crea cute e compatibil cu calitatile de matase. Cu toate aceastea firul din bamboo pare foarte usor , cea ce este perfect pentru a creea haine pentru timpul cald.

Fire artificiale : poliester si acril.
Acril - materia prima pentru acest fir e gaz natural. Proprietetile de baza sunt rezistenta, plasticitate si rezistenta la lumina. 
Acril foarte des e numit „lana artificiala” si pe langa calitatile foarte apropiate de lana are o serie de proprietati unice. Fibrele acrilice se coloreaza foarte bine ,cea ce ajuta sa se obtina fire de culori foarte intense si luminoase. Firele acrilice nu se scamoseaza sunt calduroase si  placute la purtat . Prin dezavantajul firelor acrilice se destinge higroscopicitatea redusa lipsind produsul final de calitatile igienice.

Fire fantezi - e o mana cereasca pentru fanii crosetatului original.Rasucite,panglica,bucle in diverse combinatii de culori si texturi, densitate si grosime sunt potrivite pentru a realiza lucruri indraznete.
Fir boucle - este obtinut atunci cand peste un fir neted este rasucit un  fir decorativ cu bucle inegale. Firul pare voluminos.
Fir de banda - firul plat seamana cu bumbac sau matasea artificiala.
Lurex - fir de poliester metalic peste care se sufla un strat subtire de metal. Acest fir e foarte potrivit pentru rochii de ocazii si accesorii.  Firul poate fi combinat cu alt tip de fir pentru a reduce stralucirea.
Fir Tweed - filalmente au umflaturi mici ,care sunt vopsite in culori luminoase sau modeste.
Foarte popular a devenit si firul degrade, in care culoarea e uniform transferata de la una la alta pe toata lungimea firului. Culorile pot fi de la 2 pana la infinit. Produsele din acest fir arata intradevar original. Atunci cand lucrati aceste fire nu folositi modele complicate si nu le decorati . Modelele ca si decaratiune, vor fi absorbite de fir.
Sa nu uitam si de acest tip de fir „iarba”. Lucrurile facute din el sunt pufoase si placute la atingere. Sau daca dati frau imaginatiei puteti creea elemente decorative.

Si la sfarsit cateva idei pentru cele mai creative.  Firul pentru crosetat poate fi inlocuit cu : dres de licra ( taiat in spirala), benzi de panza (foarte potrivit pentru covoare), pungi de plastic taiate, piele ,piele de caprioara si benzi de tot felul.

                                                                                                       
                                                                                                                           KSIUSHA





Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...